uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

W czasach obecnych alergie związane z jedzeniem pojawiają się z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście rozpoznawanie tego typu nietolerancji również stoi na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych objawów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny.
kuchnia bez glutenu
W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. Opierając się o rezultat konieczne mogą się stać zmiany jadłospisu, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować znaczną ilość produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich potraw, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Tak w przypadku pożywienia, jak i specyfików. Różnego rodzaju substancje konserwujące prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są współcześnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego dużo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W jadłospisie warto uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Tagi , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz